Există un aliment, similar cu mierea de albine, care poate fi folosit pe post de înlocuitor pentru zahăr.
Este vorba despre agave, care provine dintr-o plantă originară din regiunile semi-aride ale Americii, în special din Mexic și Caraibe. Există 200 de tipuri diferite de plante agave și este, de asemenea, cunoscută pentru producerea de lichioruri precum tequila, care este făcută din agave albastră.
Conform bazei de date alimentare USDA, 1 lingură de agave conține 64 de calorii, 16 grame de carbohidrați și 14 grame de zahăr. Agave este alcătuită din două tipuri de zahăr: aproximativ 80% fructoză și 20% glucoză.
Deoarece are o cantitate mare de fructoză, conform Jurnalului Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, agave are un număr scăzut de indice glicemic, respectiv de 17. Acesta este mult mai mic decât zahărul de masă, care are un indice glicemic de 68. Agave nu va provoca creșteri și scăderi rapide ale zahărului din sânge, cum este cazul altor tipuri de zahăr, scrie site-ul Eating Well.
Cu un astfel de beneficiu asupra nivelului de zahăr din sânge, siropul de agave este o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet care doresc să-și îndulcească alimentele. Un studiu pe animale din 2014 publicat în Journal of Medicinal Food a constatat chiar că nectarul de agave are un efect pozitiv asupra controlului greutății și controlului glucozei.
„Nectarul de agave conține urme de vitamine, cum ar fi vitaminele C și B, precum și minerale, inclusiv potasiu, calciu și seleniu, ceea ce îl face puțin mai nutritiv decât zahărul de masă”, spune Lauren Manaker, nutriționist.
„Agavele conțin și fitonutrienți (compuși vegetali) care pot avea un beneficiu antioxidant”, precizează sursa citată.